След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на

...
След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на
Коментари Харесай

Възобновиха издирването на „черната кутия“ на падналия МиГ-29. Какви са прогнозите?

След спиране на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на информация и анализирането й, оповестиха от пресслужбата на военния флот във Варна. Основната цел е да бъде прецизиран регионът на злополуката. Метеорологичната прогноза е благоприятна и операцията се чака да бъде възобновена още от ранните часове, допълниха от Военноморски сили. 

В нея ще участват минният ловджия " Цибър " и екип и съоръжение на компания " Хидроремонт " ООД. Два катера на флота ще бъдат в подготвеност да се включат при нужда. Ще бъде изследван регион с повърхност 3,5 квадратни километра, за който анализите демонстрират, че има огромна възможност да е мястото на катастрофата. Основната цел е да бъдат открити части от самолета, което пък ще послужи за откриването на черната му кутия.

В тази връзка командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се чака да даде конференция с настояща информация, съобщиха от Министерството на защитата. Пресконференцията ще се състои от 14.00 ч. в Щаба на Военноморските сили.

Инцидентът с падането на военния аероплан МиГ-29 стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на водача на изтребителя, която за жалост приключи трагично. При издирването се откри, че майор Валентин Терзиев е умрял.

След това това продължиха дейностите по издирването на „ черната кутия “ на падналия в морето МиГ-29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната интервенция участваха с съоръжение и екипи на Института по океанология към Българска академия на науките, както и профилирани компании. 

В хода на операцията бяха открити огромен брой подводни цели, само че след извършено проучване на по-големите от тях с отдалечено управляеми подводни апарати се оказа, че те не са елементи от аероплан.

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и следващо систематизиране на откритите контакти от дребните плавателни съдове в региона на интервенция, в неделя обследването се извършваше единствено от минен ловджия Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на осъществяването на задачата.

Предстои да стане ясно докъде е стигнала интервенцията по издирването и има ли нова информация. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР